GHANA

Hemma i Sverige :)
 
Kommer komma inlägg när jag känner för de.
Så länge kan jag säga att Röd Olja inte är stomins bästa kompis.
O tror den finns i nästan all Ghanansk mat.
 
:P
 
 
//Johnna
 

Kommentarer
Postat av: Mari

Min operation närmar sig och jag är såklart väldigt nervös.
Både för själva operationen men även för att få leva resten av mitt liv med stomi. Tänk om jag inte "fixar" det? Om jag alltid kommer tycka det är äckligt att byta bandage osv. Mycket tankar är det.
Jag läser din blogg + en till "skrattaridag" och tycker ni är så himla härliga och positiva. Är livrädd för att jag kommer att bli en negativ, asocial och deprimerad person.
Hur tänker du, för att hålla dig så positiv?
Har du inte haft några svarta dagar sen du fick din stomi? Hur länge dröjde det innan du vande dig att byta bandage osv?
Jag fick lite tips av Malin på stomigrejer som hon tyckde jag skulle se till att få. Har du några tips också, grejer som underlättar?
Tätningsring har jag läst om, vad är det?
Har du köpt någon gördel, vilken isf?
Trosor, tips!
Jag är tacksam för ALL info jag kan få. Om du vill kan du skriva till min mejl istället.
Ha en härlig helg!

Svar: Förstår att du e nervös, men jag skulle tro att de kommer gå jättebra :). De e typ första dagarna som man känner att stomin e äcklig, kommer ihåg första gången ja såg den o dom skulle byta påse på mig, höll på svimma så dom va tvungen att öppna fönstret så jag fick lite frisk luft. Sen tkr man mer bara att den e ful typ, inte äckligt! Men jag kom in i påsbytet jätte fort o tyckte inte de va så stor grej, sen e jag typ snabbast i världen på att byta nu :P...Sen vare ingen som sa till mig hur många gånger o ofta ja behövde byta. Så jag trodde i typ 10 månader att jag var tvungen att byta morgon & kväll varje dag. Men sen insåg jag att det räckte jätte bra om jag bytte varje kväll. Tätningsring använder jag varje dag o har gjort det sen jag opereades, den sätter man som runt stomin innan man sätter dit påsen. Känns mycket säkrare då :) ..Sen kom jag ihåg att jag inte fick nå våtservetter eller spray som används för att lösa upp limmet på plattan vid byte, så ja slet typ av den tills jag insåg att de fanns. Om du är en positiv person nu innan tror jag inte det ska bli några problem alls :), du kommer ändå att vara du efteråt. Jag brukar tänka att de kunde vara värre, jag skulle tex mkt hellre ha stomi än att sitta i rullstol. Så när jag tänker så, så är det inte så synd om mig ändå! Finns alltid dom som har det värre. Njä har nog inte haft några riktigt dåliga dagar psykiskt sen jag opererade mig..tror jag har gråtit över det 2 gånger på mer än ett år. Gördel har jag aldrig köpt eller använt, jag har istället några shapeuptrosor som jag använder under tighta kläder eller om jag ska göra nå spec där jag vill känna att den sitter på plats. Annars så använder jag kanske 50/50 vanliga trosor o höga bomullstrosor.
När har du datum för OP?
kram påre
En kloss med stomi

2013-02-22 @ 16:53:24
Postat av: Mari

Operationen är 13/3, en colostomi.
Använder du endelsbandage, tömbart?
Jag tror att vid en colostomi använder man inte tömbara påsar. Så då måste man väl byta oftare säkert?
Hur går det till första gången man beställer stomiprodukter? Hur ska man veta vad man ska ha för olika grejer liksom?
Du skrev jättepositiva grejer om några produkter i ett tidigare inlägg, kommer inte ihåg vad det var:( Vet du vad jag menar?
Har du varit med om många läckage? Mycket ljud från stomin?
Tack för att du tar dig tid att svara, det uppskattar jag:)

Svar: Ja, jag har tömbara påsar.Ja har så jädra dålig koll på de där med vilken typ av stomi man har å vilka grejer :P
Vet typ inte vad ja har haha.
Första gången så skriver nog stomisköterskan ut till dig, de hon tror du behöver. Så du kan hämta ut de när du blir utskriven på apoteket. Det var kanske de där tvättlapparna jag skrev om, kom inte riktigt ihåg. Men det är iaf små tvättlappar som gör att limmet släpper jätte lätt vid byte :)
2 läckage på ett år...en gång vet jag inte riktigt varför de hände, men ja upptäckte de
på toa, så inge bajs eller så nån annanstanns än just under påsen.
Andra gången var nu i Ghana, o de va nog för att jag svettades så brutalt hela dagen, så limmet å plattan "blattrades" upp, på samma sätt som om man skulle gå upp å ner ur havet en hel dag. Så när jag kom hem så märkte jag att jag hade en fläck på tröjan, så då vare bara å byta. Ljud från stomin har jag väldigt sällan. Bara när de ha vare nå spec, som när jag äte nå konstigt osv. Drucke för mkt kolsyra, då kan den prutta lite. Ibland hör jag små ljud, men de e nog för att man känner de...ja känner nästan alltid innan i huden att den e påväg att göra nå ljud. Men tror inte andra ens hör de :). Lycka till imorgn, de kommer nog gå jätte bra!
kram
En kloss med stomi

2013-03-03 @ 20:54:16

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0